Y

.

7 Aralık 2013 Cumartesi

Koza


  Hayatı boyunca bir saatte katettiği mesafe 2-3 metreyi geçmeyen canlı, tırtıl. Belki de hiçbir şey uzunca düşünmeyi gerektirmez bu hayvanlar üstünde. Ne de olsa tırtıl anasını satayım, koşup zıplayıp, taso oynayamadıktan sonra ne anlamı kalır pasif hayatın? Pasif hayat nedir abi? Zıbarıp yatarsın yarım saat sonra. Konuya u dönüşü yapmak gerekirse, kimliğindeki küçüklük fotoğrafın bile bir tırtılın hayatından daha yarrak gibi olamaz.

  Bir tırtılı tarif etmek oldukça basit, ayak ayak ayak ayak ayak. Oldukça fazla ayakları vardır, hatta o kadar çok ayakları vardır ki koşamadıklarına inanamazsınız. Nitekim tırtıllar koşsa, dünya çok daha farklı bir yer olmazdı. Sadece ben mi farkediyorum bu yaratıkların harbiden sikimizde olmadığını? Ha bizle de ilgilendikleri söylenemez hayvanların, sessiz sessiz yaprak yiyorlar.

   Aslında trajik hikayeleri var denebilir, bu yüzden prim yapmaya uygun hayvanlar. Uyuz uyuz yaşa, hayatının son kısmı "kelebek" dönemi için kozanı ör, içinden çık iki gün kanat çırp ve öl. Belki de tüm tırtıllar kelebek olmak için yaşıyordur, sınav kaygısı da yoktur büyük ihtimalle, ot yiyip iki üç gün sonra kanat çırpmak. Hayır hippilere benzemiyorlar, hippiler ibnedir. Bir çok yönden melankolik hayvanlar, en azından mutlu ölüyorlar gibi.

  Beyinlerinin olduğuna bile şüphe ederim aslında bu yaratıkların. O kadar basit ki tüm hayatları boyunca yaptıkları iş. Toplumda görüp, sıradanın altında insan sınıfına sokup zeka seviyesini sorguladığımız insanlar gibi tıpkı. Lakin hiçbir insan ölmeden önce kanatlanıp uçamıyor dünyada, basit diye nitelendirdiğim hayvanın bunu yapabilmesi bize çarpan bir tokat mı? Yoksa öğrenilmiş çaresizliğinin bir eseri miiiii? Hiç de bile lan, amına koyduğumun hayvanı kimin umrunda?

  Öleceğini bilen bir kanser hastasının hayatının son dönemini güzel geçirmek istemesi gibi, kelebek olmak onlar için. Tek farkı öleceğini bilmiyor olsa gerek tırtıllar. Hayatının son dönemini yaşayan bir adamı yolda yürürken rahatsız ederseniz "nabıyon amına koyim ya siktir git başımdan birader" gibi bir tepki verebilir. Belki dövebilir bile sizi. O yüzden çayırda, kırda, bayırda artistlik olsun diye kelebekleri kovalamayın, entelliğin lüzumu yok. Aynısı size yapılsa hoşunuza gitmezdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder